
Chmiel zwyczajny
Humulus lupulus L.
Chmiel zwyczajny znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji piwa, lecz także w medycynie, gdyż posiada liczne właściwości lecznicze.
Pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, m.in. indukuje enzymy, które są odpowiedzialne za detoksykację czynników rakotwórczych, i hamuje proces angiogenezy.
Niektóre substancje zawarte w chmielu mogą zapobiec chorobom nowotworowym, zwłaszcza tym, których rozwój zależy od poziomu estrogenu w organizmie.
Przylistki chmielu (ta jego część, która nie jest wykorzystywana w procesie produkcji piwa), zawierają związki, które mogą wspomóc walkę z próchnicą i chorobami dziąseł - przekonują naukowcy z Tokyo.
Ekstrakt z szyszek chmielowych ma właściwości rozjaśniające, nawilżające, odżywcze i wzmacniające na włosy zniszczone, co sprawia, że przy regularnym stosowaniu preparatów go zawierających włosy stają się miękkie, delikatne i błyszczące.