Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Kapustowate
obrazek

Gorczyca czarna

Brassica nigra (Karol Linneusz

 Inne nazwy: kapusta czarna, kapusta gorczyca

          Już przed dwoma tysiącami lat kapusta czarna była uprawiana jako roślina lecznicza i przyprawa. Podobnie jak w kuchni, w lecznictwie używa się ciemnobrązowych ziaren. Wyciska się z nich olej, używany jako produkt spożywczy. Z pozostałych resztek ziaren wyrabia się musztardę – jedną z najzdrowszych przypraw.

         Kapusta czarna ułatwia krążenie i zwłaszcza u dzieci pobudza apetyt. Od dawna używa się sproszkowanych nasion w plastrach, kompresach lub w zabiegach owijania ciała. Leczy się nimi reumatyzm, podagrę, neuralgię nerwu kulszowego oraz naderwania i bóle mięśni. Zabiegi owijania na bazie gorczycy sprawdziły się szczególnie w leczeniu zapalenia oskrzeli. Przyjmowane wewnętrznie ziarna gorczycy   pobudzają trawienie przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych.

         Gorczyca silnie podrażnia skórę. Przy stosowaniu zewnętrznym należy zwrócić uwagę, by przestrzegać czasu trwania zabiegu i oczyścić po nim dokładnie skórę. Rozcieńczony olejek eteryczny z gorczycy wchodzi w skład wielu maści i mazideł wcieranych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.

 

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca