Podlaski Ogród Botaniczny

Facebook Instagram
pl en
Gatunki roślin
Kapustowate
obrazek

Kapusta czerwona

Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Inne nazwy: kapusta modra

Czerwona kapusta pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie znana już była w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie uprawiana jest na całym świecie.

To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych.  Znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zawiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, natomiast nieco mniej witaminy K. Ponadto znajdziemy w niej witaminę D i E, i witaminy z grupy B – B6, B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy) oraz kwas pantotenowy, cholinę (nazywaną również witaminą B4) i betainę. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. Wysoka dawka żelaza, miedzi i magnezu zawarta w czerwonej kapuście, wspiera organizm w zwalczaniu anemii. Zawarta w czerwonej kapuście siarka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Sklep internetowy

Dary natury

Ziołowy zakątek

współpraca