
Kokorycz pełna
Corydalis solida (L.) Clairv.
Występuje w stanie dzikim na większości obszaru Europy, w Algierii, Turcji i niektórych rejonach Syberii. W Polsce dość częsta, zarówno na niżu, jak i w niższych położeniach górskich.
Kokorycz stosowano w medycynie chińskiej jako środek uspokajający i uśmierzający ból. Podobnie w naszym ludowym ziołolecznictwie bulw kokoryczy używano przeciwko nadpobudliwości ruchowej i wegetatywnej.
Surowiec zawiera alkaloidy, które działają rozkurczowo i uspokajająco. Może pełnić rolę środka nasennego i przeciwbólowego: wykazuje też działanie narkotyczne, lecz łatwo je przedawkować. Kokorycz stosowana jest czasami przy zaburzeniach miesiączkowania i jako środek przeciwrobaczy. Z uwagi na toksyczność częściej używana w homeopatii. Bulwki działają zdecydowanie intensywniej niż ziele.
Mimo iż roślinę zaliczamy do trujących, bogate w skrobię bulwy po długim gotowaniu były jedzone przez Tatarów.
Przedawkowanie może wywołać wymioty i porażenie nerwów przywspółczulnych.