
Żurawina błotna
Vaccinium oxycoccus L. = Oxycoccus palustris L.
Inne nazwy: klukwa, borówka, żurawina.
Czy wiesz, że... żurawina doskonale odświeża oddech i działa przeciwbakteryjnie m.in. na wnętrze jamy ustnej. |
Żurawina błotna jest byliną z rodziny wrzosowatych, występującą w krajach północnej i środkowej Europy.
W Polsce spotkać ją można głównie na niżu, na torfowiskach, glebach wilgotnych i kwaśnych, zasobnych w próchnicę, na bagnach.
Owoce dojrzewają we wrześniu i pozostają na gałązkach przez całą zimę. W wyniku osuszania bagien, zasoby żurawiny błotnej drastycznie zmniejszyły się.
Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc żurawiny, rzadziej jej liście.
Owoc żurawiny zawiera: kwas benzoesowy, kwas cytrynowy, galusowy, chinowy, antocyjany, karotenoidy, pektyny, garbniki, cukry i substancje mineralne.
W liściach żurawiny znajduje się glikozyd arbutyna.
⇒ Ludowe lecznictwo zaleca liść żurawiny jako środek ściągający i dezynfekujący w chorobach dróg moczowych.
⇒ Świeże owoce wykorzystywane są wspomagająco drogi żółciowe oraz wątrobę.
⇒ Dojrzałe owoce służą do sporządzenia soku, stosowanego w chorobach przeziębieniowych, osłabieniu i awitaminozie.
⇒ Sok z żurawiny polecany jest osobom z nadciśnieniem.
⇒ Z owoców żurawiny wytwarza się konfitury i galaretki, używane do ryb i mięs. Wytwarza się z nich również wyśmienite, orzeźwiające soki, syropy i kisiele. Suszone owoc wykorzystywane są do dań wytrwanych, deserów oraz jako smaczna, zdrowa przekąska.
Obecnie brak oficjalnych badań potwierdzających powyższe funkcjonalności żurawiny.
***
Powyższe informacje zostały zaczerpnięte z tradycyjnej literatury zielarskiej. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła potrafią wykazywać silne działanie na ludzki organizm, wchodzić w reakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy skonsultować się ze specjalistą.