Czosnek niedźwiedzi
Allium ursinum L.
Inne nazwy: czosnek dziki, czosnek leśny, czosnek cygański
Czy wiesz, że... jego nazwa bierze się z historii o tym, że niedźwiedzie zaraz po przebudzeniu zimowym, wyszukiwały i jadły jego liście, aby się wzmocnić i nabrać sił. |
Pochodzący z Europy oraz Azji czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w wilgotnych lasach, cienistych zakątkach i na brzegach potoków. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach i na Pogórzu. Jak sama nazwa wskazuje, roślina wydziela charakterystyczny, ostry, czosnkowy zapach.
Dawniej, w ziołolecznictwie, stosowano sok wyciskany z czosnku niedźwiedziego, jako lek na kaszel, ból gardła i przeziębienia. Liście ziela wykorzystywane były jako przyprawa do sałatek, sosów oraz potraw jajecznych. W Wielkiej Brytanii czosnek niedźwiedzi stał się modnym elementem zdrowej diety. Jest również przysmakiem w Niemczech.
Zastosowanie:
⇒ Zawiera allicynę, dzięki czemu wykazuje silne działanie bakterio i grzybobójcze.
⇒ Korzystnie wpływa na serce. Wyciągi z liści działają wspomagająco w leczeniu nadciśnienia, zmniejszają lepkość krwi zapobiegając powstawaniu zakrzepów.
⇒ Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
⇒ Działa wspomagająco w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych pobudzając wydzielanie śluzu w oskrzelach.
⇒ Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.
⇒ Wyciągi z liści swykorzystywane są do celów kosmetycznych. Zawierają dużo cysteiny - budulca keratyny, przez co wpływają na wzmocnienie skóry, włosów i paznokci.
⇒ Czosnek niedźwiedzi zawiera dużo witaminy C.
⇒ Polecany jest jako składnik zdrowych, wiosennych, wzmacniających zup. Można dodawać go również do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie.