Gorczyca czarna
Brassica nigra (Karol Linneusz
Inne nazwy: kapusta czarna, kapusta gorczyca
Już przed dwoma tysiącami lat kapusta czarna była uprawiana jako roślina lecznicza i przyprawa. Podobnie jak w kuchni, w lecznictwie używa się ciemnobrązowych ziaren. Wyciska się z nich olej, używany jako produkt spożywczy. Z pozostałych resztek ziaren wyrabia się musztardę – jedną z najzdrowszych przypraw.
Kapusta czarna ułatwia krążenie i zwłaszcza u dzieci pobudza apetyt. Od dawna używa się sproszkowanych nasion w plastrach, kompresach lub w zabiegach owijania ciała. Leczy się nimi reumatyzm, podagrę, neuralgię nerwu kulszowego oraz naderwania i bóle mięśni. Zabiegi owijania na bazie gorczycy sprawdziły się szczególnie w leczeniu zapalenia oskrzeli. Przyjmowane wewnętrznie ziarna gorczycy pobudzają trawienie przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych.
Gorczyca silnie podrażnia skórę. Przy stosowaniu zewnętrznym należy zwrócić uwagę, by przestrzegać czasu trwania zabiegu i oczyścić po nim dokładnie skórę. Rozcieńczony olejek eteryczny z gorczycy wchodzi w skład wielu maści i mazideł wcieranych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.